Literatür taraması nedir, literatür tarama nasıl yapılır örnekler var mı diye bize birçok öğrenci yazmaktadır. Bilimsel makale yazmanın temeli araştırma olduğu için ödev, proje ve tez hazırlarken en ciddi şekilde üzerinde durmanız gereken nokta burasıdır.
Literatür taraması nedir
Belirlediğiniz konu doğrultusunda ilgili belgeleri ve kaynakları araştırmaya denir. Bu tarama esnasındaki amaç; daha önce yapılmış olan verilere, dataya, bilgilere ulaşmaktır. Bu bize neyi sağlayacak? Araştırmanın devamında tezin gidişatını buna göre belirleyeceğiz. Bulduğumuz kaynaklara kendi tezimizde yer vererek, savunduğumuz tez sorusuna bir anlamda dayanak yapacağız. Yazının devamında literatür taraması nasıl yapılır ve literatür örneklerini bulabilirsiniz.
Bir başka deyişle literatür taraması nedir; belirli bir konu hakkında yazılmış birbiri ile ilgili ve önemli yayınların toplandığı ve incelemenin yapılacağı araştırmaya denir.
Literatür taramada nelere bakılır
- Bilimsel yayının künyesi
- İlgili bölümün özeti
- Bu alandaki boşlukların neler olduğu kısım
- İncelenen yayının bu alana kazandırdıkları neler.
Tez yazan öğrenciler literatürü ne kadar fazla tarayıp kaynağa ulaşırsa, tezlerini bir o kadar kolay yazar.
Literatür taramasının amacı nedir
Tez konusunu belirledikten sonra öğrenciler tez sorusunu belirlemeleri gerekir. Bu sorunun doğru, kanıtlanabilir ve mantıklı şekilde yanıtlanması gerekir. Literatür taramasının tam olarak amacı da budur. Ne kadar geniş ya da derinlemesine bir araştırma yaparsanız, tez sorunuz için o kadar fazla cevap bulursunuz. Bunları not alarak tez yazım kurallarına uygun şekilde tezinizde atıf yaparak kaynakçaya eklemeniz gerekecektir. Makalenin altında literatür taraması örneklerini bulabilirsiniz.
Literatür taramasının bir diğer amacı, araştırma yapan kişiye geniş bir perspektif kazandırmasıdır. Bu şekilde araştırmacı tez sorusu ile en uygun yerden girerek araştırmasını sürdürmektedir.
Literatür taramasında kaç kaynak taranır
Bunun aslında bir sayısı yok. Bazen tez danışmanları sayı verir. Standardı yok. En doğru cevap, yeteri kadar kaynağın taranması olacaktır. Bazen 20 yayın olabilir bazen 80 yayın olabilir. Bunu tez danışmanınız ile paylaşmanız gerekebilir.
Literatür taraması için hangi kaynaklar kullanılır
İyi bir literatür taraması internetten yapılmaz. Mutlaka kütüphane kaynakları kullanılmalıdır. En son webden yararlanılması gerekir. Öncelikle kullanmanız gereken bilimsel eserler nelerdir;
- Bilimsel dergileri taramanız gerekir. Kütüphane ortamında kolayca ulaşabileceğiniz dergilere elektronik ortamda araştırma yaparak dergilere ulaşabilirsiniz. İki çeşit dergi var. Hakemli ve hakemsiz. Önceliğiniz hakemli dergiler olsun. Sonra hakemsiz dergilerden literatür taraması yapmanız doğru olacaktır.
- Kitapların taranması gerekir. Bunun için özellikle üniversite kütüphanelerini, seçmeniz gerekir. Veritabanında araştırma yaptıktan sonra kitaplara kolayca ulaşabilirsiniz. İçindekiler listesinden istediğiniz bölüme ulaşabilirsiniz. Gerek not alarak gerek kopyasını alarak literatür taramasını yapabilirsiniz.
- Makaleler
- Ansiklopediler
- Sözlükler
- Gazeteler
Literatür taraması püf noktası örneklere bakmanızdır. Yazının son bölümünde örneklere erişebilirsiniz.
Literatür taraması nasıl yapılır
En çok merak edilen soru literatürün nasıl taranacağıdır. Size adım adım bunu anlatacağım.
A) – Tam olarak amacını belirle
Eğer tez için literatürü tarayacaksanız, tez sorunuzu çok açık ve anlaşılır şekilde belirleyin. Neyi savunduğunuzu tek cümle ile herkesin anlayabileceği netlikte yazın. Eğer bir araştırma yapacaksınız, bu araştırmayı yapma amacınızı belirtmeniz gerekir. Herhangi bir araştırma öncesinde, bunun amacını yazmanız gerekir.
B) – Araştırmanızı yapın
Kütüphanedeki dergileri ve kitapları kullanarak, konunuza en yakın kitapları araştırın. Bu alanda söz sahibi kim, önde gelen kişilerin eserlerinden yararlanmaya çalışın.
C) – İlgili yerlerin özetini çıkarın
Bilimsel yayınlardaki ve kitaplardaki ilgili yerlerin konunuz ile olan bağlantısını yazın. Nasıl bir ilişkisi var, not alın.
D) – Mantıklı şekilde görüşünüzü geliştirin
Görüşünüz bir tartışma başlatsa, önceki yapılan tartışmalar ile arada nasıl bir fark olur. Yaptığınız tarama ile sizin görüşünüz nereye evrilir, mantıklı şekilde yazmaya çalışın.
E)- Referansları ekleyin
Lİteratür taraması yaparken yararlandığınız kitap, dergi, yayın bunları tez yazım kurallarına göre ekleyin. 5 adımda literatür taraması nasıl yapılır, üzerinde durduk. Literatür taraması örnekleri için yazının sonuna bakabilirsiniz.
Literatür tarama ile kaynakça aynı şey midir
Hayır ikisi aynı şey değildir. Literatür tarama; İncelenen yayın hakkında değerlendirme, diğer yayınlardan bunu ayırt eden özelliğin ne olduğu, tartışma ve literatüre nasıl bir katkı sağladığı ile ilgilidir. Halbuki kaynakça; araştırma sorunuz etrafında elde ettiğiniz içeriğe ait referans listesidir.Literatür taraması örnekleri
- Literarür taraması örnekleri tıklayın
- İngilizce literatür tarama örneği tıklayın
- Literatür taraması ve tarama tekniği tıklayın
- Litetarür tarama hakkında örnek bilgi tıklayın
- Literatür taraması hakkında ana hatlar tıklayın
- Akademik yazım kuralları tıklayın
- Lİterarür tarama ile ilgili dosya indirin
- Literatür tarama hakkında bilgi indirin