İntihal raporu nedir, ne işe yarar, nasıl alınır, ücretsiz programlar nelerdir, en iyisi hangisi, intihal oranı kaç olmalı, nasıl yorumlanır, düzenleme nasıl yapılır, tüm bu sorulara bu makalede cevap bulacaksınız.
İntihal raporu nedir
Bitirme tezi, projesinde daha önce yazılmış akademik yazılardaki alıntıların oranını veren belgeye denir. Özel olarak orjinalliği kontrol etmek için programlar vardır, bunlara intihal programları denir. Bu yazılımlara yüklenen tez ya da proje milyarlarca akademik çalışma ile karşılaştırılır. Alıntı yapılan ya da kopyalanan yerler sonuç olarak gösterilir.
İntihal raporu nasıl alınır
Benzerlik oranını tespit etmek için öncelikle üyeliğinizin bulunması gerekir. Üyeliği kendi başınıza alamazsınız. Üniversiteden ya da enstitüden sizin mail adresinize sınıf tanımlanacak. Size bir de şifre verilecek. Mail adresiniz ve şifre ile giriş yaparak intihal raporu alabilirsiniz.
Adınıza tanımlanan sınıfa giriş yaptıktan sonra, dosyanızı yüklemek için boş bir slota tıklayın. Gelen sayfada çalışma adını yazın ve dosyayı yükleyin. Gelen adımları tamamlayarak çalışmanızın işlenmesini bekleyin.
10 dakika sonra sayfayı güncelleyin. Slotun yanında yazan rakam sizin intihal oranınızı vermektedir.
İntihal raporundaki renkler ne anlama gelmektedir
İntihal raporunu pdf olarak indirip baktığınızda birçok renk ve yanlarında numara göreceksiniz. Bunlar sizin tezinizde yaptığınız alıntıları göstermektedir. En fazla alıntının yapıldığı renk kırmızı ve tonlarından daha açık renklere gidecektir. Yanındaki rakamlar da renkler ile paraleldir. Takibi daha kolay olsun diye verilmektedir.
İntihal raporu yüzde kaç olmalıdır
Benzerlik oranı Türkiye’de genelde %20dir. Bazı bölümlerde daha düşük olabilirken, bazı bölümlerde de yüksek kabul edilebilir. Hukuk gibi dipnotu fazla olan bölümlerde %40 a kadar çıkmaktadır.
İntihal taramasına hangi bölümler girer
Tezinizi programa sokarken hangi bölümlerin gireceği üniversitenizin intihal yönergesinde yer almaktadır. Ancak genelde kaynakça dahil edilmez. Çünkü, kaynakça size ait değildir. Giriş ve sonuç dahil olarak turbitin programına sokulur. Tezin tamamı sokulmaz. Kaynakçayı soksanız da turnitin otomatik olarak kaynakçayı çıkartacaktır. Alıntılar programda dahil edilir.
Bedava intihal raporu
Ücretsiz rapor veren programlar var. Bunlara tezinizi sokarken dikkat edin. Bazı durumlarda özellikle veritabanı özelliği açıksa sisteme kaydedebilir. Bu nedenle ciddi sorun yaşayabilirsiniz. Bilmediğiniz sitelerden ücretsiz intihal raporu almayın.
İntihal raporu kaç günde çıkar
Tez danışmanınıza bağlı. Aslında programda 30 dakika içinde çıkmaktadır. Turnitin programında tarama yapıldığında sayfa sayısına bağlı olarak 20-40 dakika arasında değişir.
İntihal raporunda kaynakça girer mi
Kaynakça hiç bir zaman girmez. Bazı tez danışmanları üniversitelerin intihal yönetmeliğini bilmez Bu nedenle kaynakça dahil programa sokar. Ya da programı bilmez. Burada kaynakça hariç alıntılar dahil olarak işaretlenmesi gerekir. Kaynakçayı sokması durumunda tez danışmanını mutlaka uyarın.
İntihal rapor örneği
aşağıda benzerlik kontrolü sonrası verilen örnek rapor bulabilirsiniz.
İntihal Tespiti Nasıl Yapılır
Orijinalliği belirlemek için özel hazırlanmış yazılımlar kullanılır. Ücretli ve ücretsiz programlara yüklenerek, benzerlik oranı tespit edilir.
İntihal programı
Yazılan proje ya da tezin nerelerden aşırma yapıldığını, kopyalama olduğunu belirleyen programlara verilen addır. Bazıları ücretli kontrol ederken, bazıları da ücretsiz kontrol yapar. Ücretli olanlar daha net bilgi verirken, ücretsiz olanlarda sayfa ya da süre kısıtlaması olabilir.
Ücretli intihal programları
En bilinenleri iThenticate ve Turnitin‘dir. Web sitelerinden detaylı bilgi alabilirsiniz. Ücretleri 100 USD civarındadır. Sadece tek bir kez kontrol yapılmasına müsade etmektedir.
Ücretsiz intihal programları
Grammarly, PlagScan, Whitesmoke, Article Checker, DupliChecker, PlagiarismCheck, SmallSEOTools, Plagium, Plagiarism Checker, Paperrater, Dustball, CheckForPlagiarism, Copyscape, Plagiarisma, Viper, Plagtracker, DMCA scan, Webconf. Bu programların bazılarına dikkat edin. Veritabanına kaydetme özelliği açık olanlar sizin için sorun oluşturabilir.
Tez bitirme projesi intihal raporu nasıl alınır
Benzerlik Kontrolü yapmak için yapmanız gereken, üye olarak orijinalliğini kontrol etmek istediğiniz ödev, proje ya da tezi upload etmeniz gerekir. Süreç sonunda size rapor olarak detaylı benzeyen yerler, oransal olarak verilir.
Turnitin intihal programı nasıl kullanılır, rapor nasıl alınır Video
Aşağıda videoyu izleyerek turnitin raporu nasıl alınır öğrenebilirsiniz.
İntihal raporu %20 ne anlama gelir
Üniversiteler kabul ettikleri intihal oranını duyurur. Türkiye’de üniversitelerde genelde %20 olarak kabul edilmektedir. Bu ne demek?
Bitirme projenizi ya da tezinizi yazarken maksimum %20 alıntı yapabilirsiniz. %80 kendi cümleleriniz olmak zorundadır. Benzerlik oranı yüksek çıkarsa oranı düşürmeniz gerekir.
İntihal oranı nasıl düşürülür
Benzerlik oranı nasıl düşürülür. Rapor aldıktan sonra benzerliğin olduğu yerleri tezinizde işaretleyin. Bunlar renkli olarak gösterilen bölümlerdir ve yanlarında referans numaraları vardır. Bu bölümleri tespit ederek, kendi cümlelerinizle yazarak intihali düşürmeniz gerekir. Destek almak isteyen öğrencilere düşürme için destek vermekteyiz.