Tez yazarken sık yapılan hatalar nelerdir sorusu bize çok fazla sorulmaktadır. Bitirme tezi yazacak öğrenciler ile yüksek lisans tezi yazan öğrencilerin yaptığı hatalar farklıdır. Öğrenciler genelde akademik bilimsel makale nasıl yazılır, bunu tam olarak bilmiyor. Bu nedenle hataların temeli buraya dayanmaktadır.
Tez yazarken sık yapılan hatalar nelerdir?
Tez yazma disiplin ve düzenli çalışma isteyen ciddi bir süreçtir. Tez yazmaya başlayan öğrenciler nasıl bir yol izleyeceğini bilmeyip hatalar yapabilmektedir. Tez yazımında sık yapılan hataları aşağıdaki başlıklar altında inceleyeceğiz.
- Tez konusunu belirlerken yeterli özeni göstermemek,
- Kaynak bulmada zorluk çekeceği bir konu seçimi yapmak,
- Düzensiz bir şekilde yazmak,
- Yeteri kadar literatür taraması yapmamak,
- Word kullanımında yeteri kadar iyi olmamak,
- Teze yeteri kadar vakit ayırmamak,
- Danışman hoca ile yaşanan iletişim sorunları
- Tez yazım kurallarına uygun olarak yazmamak gibi hatalar öğrencilerin tez yazma sürecinde yaptıkları en sık hatalardır.
Tez nasıl yazılır?
Tez, ortaya atılan herhangi bir fikri ileri sürmeye yarayan bilimsel çalışmadır. Tez hazırlarken bilim camiasına yeni fikirler getirmek, farklılık yaratmak ön planda olmalıdır. Tez yazmaya başlamadan önce ilk etapta konuyu belirlemeniz gerekmektedir. Tez konusu belirlenirken daha önce yazılmış makale ve tezleri incelemek yeni fikir oluşturması açısından iyi bir seçenek olacaktır.
Çalışacağımız konunun çok geniş olması ya da çok dar olması araştırmanın niteliğini düşüren bir unsur olarak karşımıza çıkacağı için konuyu sınırlandırmamız gerekmektedir. Konuyu sınırlandırdıktan sonra hipotez kurmanız gerekmektedir. Hipotez, belirli bir kuramsal temeli olan değişkenler arasındaki ilişkinin sınanmasını sağlayan bir varsayımdır. Sonraki aşamada araştırma metodu belirlenmelidir ve bu da araştırma metninde belirtilmelidir.
Genel olarak, anket, gözlem, istatistik gibi yöntemler kullanılmaktadır. Çalışmaya başlarken ilk etapta bir taslak plan oluşturup yol haritası belirlenmelidir. Çalışmada ilerleme kaydedildikçe, planda değişiklikler yapılmalıdır. Okuma ve not alma da çalışmadaki en önemli işlerimizden birisidir.
Tez yazma aşaması sürecin en son aşamasıdır. Tez yazmadaki amaç, araştırma problemi ile alakalı olan çalışmalara ve bulgulara yer vermektir. Tez metni açık ve anlaşılır şekilde yazılmalıdır. Tezinin her satırına en ayrıntılı şekliyle hakim olmanız gerektiğini unutmamalısınız.
Bilimsel makale nasıl yazılır?
Kaliteli bir bilimsel makale yazmak için ilk etapta makale yazma aşamalarına hakim olmanız gerekmektedir. Öncelikle makale hazırlık aşaması bulunmaktadır. Bu aşamada çalışma yapacağınız alanı belirlemeniz ve özgün olmanız gerekmektedir. Bir makalenin başarılı sayılması için alana katkı sağlaması ve özgün olması en önemli özelliktir. Çalışmaya başlamadan önce kendinize çalışma amacı belirlemeniz gerekmektedir.
Daha sonrasında etkili bir kaynak araştırması yapmak gerekmektedir. Makaleler, tezler, sempozyumlar ve kitaplar sizlere yol gösterici olacaktır. Makale yazarken teknik bilgilere hakim olmanız, yazacağınız yerin kurallarına uyarak yazmak ve kaynak gösterme yöntemlerine (APA, MLA vb.) uygun yazmak gerekmektedir. Kaç sayfa yazacağınız konusu ise yazacağınız makaleye göre değişkenlik göstermektedir.
Proje nasıl hazırlanır?
Proje yazmaya başlarken öncelikle proje konusu belirlenmelidir. Seçeceğiniz konu, merak edilen ve ilgi çeken bir konu olmalıdır. Sonrasında proje konusu ile ilgili literatür taraması yapmak ve konuyla alakalı materyal toplamak gereklidir. Proje konusunu belirledikten sonra amaç, hedef ve yöntemler belirlenmelidir. Bu aşamalar doğrultusunda çalışma takvimi oluşturulmalıdır. Proje süresince belirli zamanlarda değerlendirme ve proje ile ilgili rapor oluşturulmalıdır.
Yüksek lisans tezi hazırlanırken nelere dikkat edilmelidir?
Tez hazırlarken teknik kurallar, içerik gibi son derece karmaşık kurallara dikkat etmek gerekmektedir. Oldukça vakit alan ve zor bir süreç olan bu süreçte ekibimizden destek alabilirsiniz. Tez hazırlarken içindekiler oluşturmalı ve yol haritası belirlenmelidir.
Ayrıca çok iyi bir literatür taraması yapmak ve konuyla ilgili yapılmış çalışmalara yer verilmelidir. Aynı zamanda bunları yaparken teknik kurallara (kaynak gösterme, tez yazım kılavuzu) uygun olarak ve düzenli bir şekilde ilerlenmelidir.
Tez danışmanını dikkat ettiği noktalar nelerdir?
Danışman ile iletişim tez sürecinin en önemli noktalarından birisidir. Bu nedenle mümkün olduğu kadar danışman hocanızla ters düşmemenizi öneririz. Danışman hocalar genel olarak tez kılavuzuna uygun yazdınız mı, intihal oranı yüksek mi gibi konulara özellikle dikkat etmektedir. Bildiğiniz gibi intihal akademik bir suçtur. Bu nedenle bizler intihal oranlarını da düşürmenizde sizlere yardımcı oluyor ve süreci hızlandırmanıza katkı sağlıyoruz.
Tez- Proje konusu seçerken nelere dikkat edilmelidir?
Tez yazarken öncelikle tez konusu belirlenmelidir. Tez konusu belirleme işi çoğunlukla öğrenciye bırakıldığı gibi kimi zaman da danışman hoca konuyu belirlemektedir. Tez konusunu belirlerken üzerinde çalışılmamış bir konuyu seçmek tezinizi ilgi duyulan bir çalışma haline getirmektedir. Çalışırken zevk alacağınız ve ilgi duyacağınız bir konuyu belirlemek sizler için büyük kolaylık sağlayacaktır. Bizler size bu ve ilerleyen aşamalarda profesyonel ekibimizle yardımcı oluyor ve bu süreci en rahat şekilde geçirmenizi sağlıyoruz.
Tez konusu nasıl bulunur?
Tez konusu bulmak öğrenciler için oldukça zor hale gelmektedir. Daha önceki makale ve tezleri incelemek sizler için yol gösterici hale gelmektedir. Tez konusu seçerken dikkat etmeniz gereken en önemli şey özgün olmasıdır. Alanında uzman ekibimiz ile sizlere konu seçiminden yazma aşamalarına kadar her konuda sizlere destek sağlamaktayız.
Tez yazarken sık yapılan hatalar nelerdir yazısını paylaşabilir misiniz?