Bilimsel makale nasıl yazılır ile ilgili birçok istek geldi. Akademisyen bir hocamız makale yazarken nelere dikkat edilmesi gerektiğini yazdı. Aşağıda okuyabilirsiniz.
Bilimsel makale nasıl yazılır
Bilimsel makale yazmanın temel olarak dört ana nedeni vardır: bilime katkıda bulunmak, araştırma yapmak, tez yazmak ve akademik yükselme.
Bazı genel kurallardan bahsedecek olursak;
- Makalenin uzunluğu önem arz etmektedir. Makalenin uzunluğu, gönderilecek olan derginin yazım kurallarına uygun şekilde yazılması gerekmektedir(12 punto-A4 sayfası).
- Okuyacak ve inceleyecek olan kişileri yoran, gereksiz kelime ve cümlelerden kaçınılması gerekmektedir. Kısacası gereksiz ifadeler makalede yer almamalıdır.
- Makale, Türkçe, İngilizce veya herhangi bir dilde yazılırken dilin doğru kullanılmasına önem gösterilmelidir. Zaman, imla, noktalama gibi kurallara uyulması gerekmektedir.
- Makalenin bölümleri; Başlık sayfası, özet, giriş, gereç ve yöntem, bulgular, tartışma ve kaynaklar olmak üzere 7 ayrı bölümden oluşur.
Makalenin Ana Bölümleri
- Kapak yazısı
- Başlık sayfası: Bu sayfada sırasıyla İngilizce ve Türkçe olmak şartıyla kısa başlık, kurumlar, sorumlu yazarın (correspondig author) iletişim bilgileri yer almaktadır. Ayrıca ilgili dergi istiyor ise, anahtar kelimeler, çıkar çatışmasının (conflict of interest) ve kongrede sunulmuşsa bunun belirtilmesi gerekmektedir. (başlık basit, kısa ve ilgi çekici olmalıdır)
- Özet: Genelde okunacak tek bölüm olması açısından çok önemlidir. Özet makaleyi temsil etmelidir. 150 – 300 kelime arasında olmalı, kısaltma, referans, şekil, tablo ve atıf (citation) içermemelidir.
- Ana metin: Giriş, gereç ve yöntem, bulgular, tartışma olmak üzere 4 bölümden oluşur. Giriş, makalenin konusunu tek tek özetleyerek tanıtılan bölümdür. Burada konu geniş bir açıklama ile açıklanır ve makalenin amacı tamamı ile yansıtılır.
Gereç ve yöntem bölümünde, araştırma yapılan ve araştırmanın ayrıntılarının verildiği bölümdür.
Bulgular, girişte belirtilen çözümü aranan konuların sorularını yanıtlayan bölümdür.
Tartışma, bu bölümde sırasıyla pozitif, nötral, negatif ve pozitif bulguların sonuçları değerlendirilir.
Teşekkür bölümü için ise; araştırmanın yapılmasında ve yazılmasında yardımı olan kişilere veya kurumlara teşekkür edilir.
Kaynaklar bölümünde; gönderilecek derginin yazım kurallarına uygun şekilde ve geçiş sıralarına uygun olmak şartıyla kaynaklar gösterilir (Tez amaçlı yazılıyor ise yazılacak olan üniversitenin kılavuzundaki kurallara uygun şkilde yazılır).